Elvis Forever Uppsala
Old Microphone
           
 

King Creole - 1958      

Betyg

 

Filmen King Creole är baserad på Harold Robbins "A stone for Danny Fisher". Elvis spelar Danny Fisher, en ung rebell som tar sig upp från ghettot och söker berömmelse (och rikedom kanske) som sångare på New Orleans jazzklubbar. Filmen är svart/vit och fotot helt fantastiskt. Miljöerna har en extra relevans och dimension nu när stora delar av de gamla kvarteren i New Orleans är bortspolade.

Det här är utan tvekan Elvis främsta insats som skådespelare och det är egentligen ingen tvekan om att Elvis var ett skådespelarämne. Vad som krävdes var ett bra manus, bra co-actors och ett bra foto. Med tanke på Elvis status som världens kändaste stjärna så är det oerhört att man senare inte gav honom dessa basala ingredienser. Det är faktiskt skamligt.

Elvis som filmstjärna är något man ofta skämtat och fortfarande skämtar om.
Det är inte så konstigt. En del av rullarna på sextiotalet är det svårt att titta på utan att rodna. Men King Creole, och en handfull filmer till, kan man alltid komma tillbaks till. Tidlös kvalitet och framförallt mycket bra musik som för en gångs skull inte känns som utfyllnad i ett tunt manus.

Tyvärr bemästrade Elvis aldrig konsten att sjunga playback och det syns även i denna film där den dåliga lip-syncen drar ned energin l framträdandena. Men man kan alltid blunda...

King Creole är en given film i bokhyllan hos alla filmälskare, inte bara hos Elvis-nördar. Slutbetyget blir en fyra.

Kommentar från Börje Lundberg (ur boken Kung av Sverige,­ Premium publishing):
"Elvis bästa film, det tyckte han även själv"

Onödigt vetande:
Visste ni att Carolyn Jones, som spelare Ronnie, senare fick rollen som Morticia i TV-serien Familjen Adams.

 


Senast uppdaterad: 2006-04-07 11:12:18

   

Film och DVD

Film och DVD

Jailhouse Rock
Jailhouse Rock är Elvis tredje film och man kan tycka att vid det här laget så borde man ha hittat ett bra manus, men icke. Filmen är inte bara osannolik utan också väldigt seg...
Go Läs mer

Loving You
Elvis andra film Loving you har många gånger påståtts vara filmen om Elvis själv. Men trots att det finns en del gemensamma nämnare så är olikheterna med Elvis eget liv alltför stora. Var är t ex alla svarta musiker? Var är den råa bluesen? Var är gospelkvartetten? Var är Sun Records?
Go Läs mer

Love me tender
Det finns flera saker som är anmärkningsvärda med Elvis filmdebut. Det ena är att han är en co-star och alltså bara har en av birollerna. Det andra är att filmen, trots sin låga budget, är ganska bra så länge Elvis själv inte syns i rutan.
Go Läs mer

King Creole
Filmen King Creole är baserad på Harold Robbins "A stone for Danny Fisher". Elvis spelar Danny Fisher, en ung rebell som tar sig upp från ghettot och söker berömmelse (och rikedom kanske) som sångare på New Orleans jazzklubbar. Filmen är svart/vit och fotot helt fantastiskt. Miljöerna har en extra relevans och dimension nu när stora delar av de gamla kvarteren i New Orleans är bortspolade...
Go Läs mer