Elvis Forever Uppsala
Old Microphone
           
 

Elvis Presley (1956) Released 03/56

Musik

Omslag

 

Musik

Omslag

 


Alla brukar nämna detta album Elvis absolut bästa men det finns några saker som drar ned betyget. 3 av låtarna är leftovers från SUN, alltså låtar som inte ens Sam Philips ansåg höll måttet. Den sista SUN-låten, Trying to get to you, var tänkt som Elvis nästa SUN-singel innan han blev uppköpt av RCA. Och den låten får väl kompensera de andra 3 eftersom det är kanske ett av Elvis bästa framföranden någonsin. En riktig pärla! En annan sak som också drar ned betyget är den hysteriska versionen av Tutti Frutti, som spelas sönder av D.J Fontana. Man kan tydligt höra att bandet inte är bekvämt med denna typ av material. Jag tror att det är Elvis versioner av Little Richard-låtar som föranlett Richards avundsjuka. För handen på hjärtat, Elvis når inte upp till Little Richards originalversioner, och det är lätt att förstå Richards frustration.

Men trots denna, lite gnälliga inledning på min recension, är detta album fyllt med låtar man aldrig tröttnar på. Money Honey, I’m gonna sit right down and cry over you, Trying to get to you är helt fantastiska. Det är inte svårt att förstå varför detta album förändrade världen. Och om originalutgåvan inte nådde upp till bästa betyg så gör den remastrade CD-utgåvan nästan det. Med bonuslåtarna blir den ett oumbärligt album i skivhyllan. Och gillar man inte musiken så är bara omslaget värt pengarna.

Recension av Börje Lundberg:
"Elvis Presley" är den första rock-LP:n. Plattan släpptes i USA i mars 1956 och låg etta på listan i tio veckor.

Redan Elvis första LP speglar hans personlighet och blandade musiksmak. Fem överblivna låtar från Sun gör att ljudbilden är märkligt ojämn. Helhetsintrycket blir mer country blues än rock ´n´ roll. En suverän cover av Carl Perkins "Blue Suede Shoes" inleder A-sidan, en hygglig cover av Little Richard "Tutti Frutti" inleder B-sidan. I övrigt är det inte mycket rock, frånsett en stötig cover av Drifters "Money Honey". Gospel och blues förenas i en cover av Ray Charles "I Got A Woman", därtill en 30-talsschlager "Blue Moon", en 40-talsschlager "Just Beacause", några countryballader "I Love You Because", "I´ll Never Let You Go", "I´m Counting On You", uptempo-country "One-Sided Love Affair", "I´m Gonna Sit Right Down And Cry" och så plattans bästa låt, möjligen Elvis mest fulländade över huvud taget: "Tryin To Get To You". Den som skulle ha  blivit hans sjätte Sun-singel. Slutbetyget blir en 4:a.

Omslaget
Bilden är en klassiker. Elvis sjunger ut sin själ med vidöppen mun, slutna ögon och med gitarren som en k-pist. Något liknande hade aldrig skådats. Texten med Elvis i rosa och Presley i grönt matchar logon uppe i högra hörnet och fullbordar helhetsintrycket att den här artisten inte är att leka med. Betyg: 5 förstås.

Original Track List:
Blue Suede Shoes
I'm Counting On You
I Got A Woman
One-Sided Love Affair
I Love You Because
Just Because
Tutti Frutti
Trying To Get To You
I'm Gonna Sit Right Down And Cry Over You
I'll Never Let You Go
Blue Moon
Money Honey

CD Edition  Bonus tracks:
Heartbreak hotel         
I was the one      
Lawdy miss clawdy      
Shake rattle and roll      
My baby left me      
I want you, I need you, I love you

Musicians:
Chet Atkins
Bill Black
Floyd Cramer
DJ Fontana
Scotty Moore
Elvis Presley
Ben Speer
Brock Speer
Gordon Stoker

Famous for its pink-and-green lettering (The Clash used the same on their albuym London calling). This is the album that changed the world! It’s most effective when Elvis pays tribute to his black roots. Those who maintain that Elvis’s musical talents had diminished or died after he stopped working with Sam Philips at SUN should just listen to this album again. A world without Elvis’s version of Lloyd Price’s Lawdy Miss Clawdy, The Drifters Money Honey or Ray Charle’s I got a woman is a world many of us can’t even contemplate.


Senast uppdaterad: 2006-04-07 11:04:15

   

Musikrecensioner 50 tal

Musikrecensioner 50 tal

Elvis Presley Golden Records vol 2 - 50.000.000 fans can't be wrong (1959)
Att det här är andra Greatest Hits-plattan inom loppet av 2 år vittnar om hur otroligt många hits Elvis hade under femtiotalet. Här har vi allt det material som RCA spelade in och sparade för senare singelsläpp då Elvis gjorde sin militärtjänstgöring...
Go Läs mer

Elvis Presley - A date with Elvis (1959)
Ännu ett album med låtar Överste Parker samlade ihop för att hålla liv i Elvis karriär medan Elvis var i Tyskland. Det blir därför ojämnt och lite splittrat, med låtar från SUN som utfyllnad...
Go Läs mer

Elvis Presley - For LP Fans Only (1959)
När Elvis åkte till Tyskland för hans militärtjänstgöring så fanns det tyvärr inte så mycket nytt material att släppa under hans frånvaro. Visserligen hade man spelat in en del singelspår som sen kom ut på Golden Records vol. 2, men det fanns inte tillräckligt för att ge ut ett helt nytt album...
Go Läs mer

Elvis Presley - Elvis Golden Records Vol. 1 (1958)
Här är en stor del av förklaringen till varför Elvis ordinarie album under femtiotalet inte var helt tillfredställande. Singlarna var nämligen inte med. Kolla låtlistan på denna compilation så förstår ni vad jag menar.
Go Läs mer

Elvis Presley – King Creole (1958)
De flesta är nog överens om att King Creole är Elvis bästa film. Bra manus, bra skådisar, bra foto, spännande miljö och fantastisk musik. Det här var nog Elvis första, enda och sista riktiga skådespelarutmaning och det är ingen tvekan om att han hade vad som krävdes.
Go Läs mer

Elvis Presley - Christmas album (1957)
Nu för tiden räknas Elvis julalbum från 1957 som ett av de bästa julalbumen genom tiderna, men när det kom fick den ett minst sagt blandat mottagande. Många amerikaner tyckte att Elvis var samhällets största skräck.
Go Läs mer

Elvis Presley -­ Elvis (1956)
När Elvis andra album släpptes var Elvis storhet redan ett faktum. Aldrig tidigare hade en artist slagit igenom med sådan kraft över hela världen. Därför är det lite överraskande att Elvis andra album inte är den sprängladdning som man förväntar sig.
Go Läs mer

Elvis Presley - Loving you (1957)
Bonusspåren på CD-utgåvan tillför inte så mycket, men det är kul att höra Elvis sjunga originaltexten till One Night. En text som bedömdes alltför sexig för den vita medelklasspubliken och därför tonades ned låten spelades in på nytt. Omslaget är inte ett av de snyggaste men lätt ihågkommet.
Go Läs mer

Elvis Presley - Elvis Presley (1956)
Alla brukar nämna detta album Elvis absolut bästa men det finns några saker som drar ned betyget. 3 av låtarna är leftovers från SUN, alltså låtar som inte ens Sam Philips ansåg höll måttet.
Go Läs mer