Elvis Forever Uppsala
Old Microphone
           
 

Är en parallellkarriär möjlig?

Good rocking tonight (1954)
Elvis andra singel på Sun Records och redan en fulländandad rhythm and blues-sångare. Endast 3 musiker, inga trummor, men ett grymt sväng. Jösses vad detta är bra!

New Orleans (1958)
Från filmen King Creole. Hur svart kan en vit man låta? Här är svaret. En helt otroligt mäktig blueslåt med New Orleans blås och chant-kör. Bortglömd pärla!

Dirty Dirty Feeling (1960)
En nästan helt bortglömd rocklåt av Leiber & Stoller. En kort och effektiv parantes då Elvis var på väg mot de stora italienska balladerna.

You’ll never walk alone (1967)
Nej, Elvis var inte slut på 60-talet, trots alla bleka insatser i den ena filmen efter den andra. Så fort han fick rätt material att bita i höjdes hans ambitioner avsevärt. Denna låt är ett utmärkt exempel på hur bra Elvis egentligen var i mitten av sextiotalet. Det är svårt att förstå att han samtidigt som han sjöng med sådan här övertygelse i nästa stund kunde spela in låtar som Old Mac Donald.

How great thou art (1966)
Den ultimata versionen av "Du store gud". Om man överhuvudtaget vill förstå vad Elvis försökte förmedla med sin musik så är det gospelinspelningarna från 1966 som är nyckeln.

Shake a hand (1975)
En gammal Faye Adams låt från 1953 och det är åter igen tydligt att Elvis känner sig som mest hemma med denna typ av musik. Musik där blues, country och gospel förenas.

Only the strong survive (1969)
En annan låt från American sessions som producerades av demonproducenten Chips Moman. Både Peter Guralnik och Ernst Jorgensen (de två största Elvis-kännarna) håller denna låt som en av Elvis bästa. Det är bara att hålla med.

I really don’t want to know (1970)
Finns med på albumet "Elvis Country". Elvis röst har väl aldrig låtit så bra som här. Bitterljuv countryblues med ett mycket smakfullt stråkarrangemang och uppkäftig elgitarr.

I just can’t help believing (1970)
Live-låt från Las Vegas. Elvis glömmer en textrad men är annars i toppform. Mycket snygg låt av B.J Thomas men som för alltid kommer att förknippas med Elvis.

Solitaire (1976)
En av Elvis sista låtar och anmärkningsvärt stark med tanke på hans fysiska och psykiska tillstånd. Elvis möter Abba i denna fina komposition där man inbillar sig höra Benny Andersson spela piano. Över huvudtaget är Elvis sista 2 plattor grymt underskattade.


Senast uppdaterad: 2006-04-07 11:04:48

   

Reportage och artiklar

Be my Little good luck charm!
Så kunde jag höra pappa sjunga samtidigt som han dansade med mina barnsben på köksbordet då jag var blott några år gammal. Det är nog mina allra första minnen av Elvis musik tills jag en dag...
Go Läs mer

The King Elvis Presley!
Hela livet har han funnits med, aldrig någonsin vikt från min sida. Ja man kan nästan säga att Elvis varit lite som en extra pappa, han känns liksom hemma...
Go Läs mer

BB Cunningham!
Artist efter artist äntrade dörren till Rådoms byggdegård den där kalla vinter-eftermiddagen i December år 2010. Mitt i allt ståhej för att få scenen i ordning dyker en smal äldre man i grovstickad tröja och skägg upp och börjar plocka i alla grejer...
Go Läs mer

Anna Pias Krönika - Arkiv
Hon skriver om livet som Elvis-fantast och har sitt eget Elvis-Cafè hemma i Värmland. Anna Pia Andersson har gett ut en bok i ämnet och medverkade tillsammans med bland andra Per-Erik Hallin i SVT-dokumentären, Vi som Diggar Elvis...
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 5
Med det femte inlägget i denna lilla följetong med varma rekomendationer för låtar som vi tycker kunde få mer uppmärksamhet ger vi er tio tips att låna ett öra till.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 4
I vår ambition att påvisa Elvis bredd och hålla fram att det nästan inte spelar någon roll vilken musikgener man brinner för så hittar man ofta det man söker i Kungens megareportuar. Här kommer tio nya låttips.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 3
Övertygelsen om att svaret är JA på denna fråga växer. Desto mer man bläddrar bland Elvis alla skivor så upptäcker man ständigt nya låtar med extemt stor potential.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 2
Vi fortsätter vår botanisering i Elvis enorma musikproduktion vars potential nog måste anses sakna motstycke. Denna vecka ytterligare 10 stycken heta låttips, kanske något för nästa remixade uppföljare till nyligen utkomna "The Story Continous"?
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 1
Ja kanske, med tanke på att de låtar som "de flesta har hört" är c:a 200 stycken men faktum är att det finns över 400 Elvislåtar många av dessa är inte lika kända, men för den skull inte sämre. Kungen har nog ingen direkt konkurrent, förutom sig själv...
Go Läs mer