Elvis Forever Uppsala
Old Microphone
           
  Är en parallellkariär möjlig?

Surrender (1960)
En italienska godbit av Torna A Sorrento.

The girl of my best friend (1960)
Kanske en av de bästa poplåtarna någonsin, en helt fantastisk komposition.

Anything that´s part of you (1961)
Elvis ballader ställer högre krav på lyssnaren då arrangemangen ofta är lite sockersöta. Men om man lyssnar riktigt noga på Elvis röst i denna låt så är det nästan kusligt vilken ton och röstnärvaro han har. Skriven av en av Elvis främsta låtleverantörer Don Robertson.

Reconsider baby (1960)
En relativ okänd Elvis-låt, men som av Elvis-fans världen runt räknas som en av höjdpunkterna i Elvis karriär. Inspelad under hans första studiobesök efter lumpen och en välkommen återkomst till den musik som Elvis startade sin karriär med, bluesen. Låna ett öra till Boots Randolphs helt otroliga sax-solo. Ett solo som för evigt skrivit in sig i rockhistorien.

Tommorow is a long time (1968)
En låt skriven av Bob Dylan. Och på frågan om vilken coverlåt som Bob Dylan själv gillar bäst brukar han svara att Elvis version av Tommorow is a long time är en av hans favoriter.

Somebody bigger than you and I (1966)
En av de största missuppfattningarna om Elvis är att han sjöng med en basröst och det har ju blivit många karikatyrer genom åren (grottmännsika). Men faktum är att det var extrem sällan som Elvis sjöng med basröst och denna låt är en av dessa.

For the good times (1972)
En countryballad som hade varit en stor hit med Kris Kristoferson och Ray price och texten passade perfekt för Elvis sinnesstämning det året. I och med RCAs skandalöst dåliga utgivningar på sjuttiotalet så är även denna pärla nästan helt bortglömd. Och när Elvis ger sig på country blir det aldrig dåligt. Det diskuteras ofta om vilket år som var Elvis bästa. Var det 68-comebacken? Var det SUN-perioden? Var det American Sessions 1969? Men man blir mer och mer övertygad om att 1972 ska finnas med bland övriga toppår.

20 days and 20 nights (1970)
Det är något visst med Elvis sjuttiotal. Det är ofta fantastiska låtar. Bra texter. Och på något vis känner jag att jag kommer närmare Elvis när jag lyssnar på sjuttiotals materialet. Elvis sjunger inte alltid vackert eller ens bra. Men det är ärligt och självutlämnande. Denna låt är dock otroligt vacker, men också en ganska bortglömd, ballad från 1970. Och Elvis röst är i toppform!

Promised land (1973)
Kunde Elvis rocka fett 1973-75? Jodå, lyssna på nyutgåvan av liveplattan Graceland från 74 så förstår man att Elvis fortfarande hade mycket kvar att ge. Och på denna helt självlysande version av Chuck Berrys Promised land kan man riktigt höra hur hungrig Elvis är. Och bandet svänger på bra. Hela albumet Promised land är för övrigt ett sorgligt underskattat album med många fina countrypärlor.

It´s midnight (1973)
Denna oändligt sorgliga ballad är bland det vackraste Elvis någonsin sjungit in. Låten fanns också med i Elvis liverepertoar 74-75 men flera musiker i Elvis band har vittnat om ljummen respons från publiken. Vilket åter igen bekräftar att Elvis publik inte var så intresserade av musik utan ville bara uppleva en nostalgiresa.


Senast uppdaterad: 2006-04-07 11:05:28

   

Reportage och artiklar

Be my Little good luck charm!
Så kunde jag höra pappa sjunga samtidigt som han dansade med mina barnsben på köksbordet då jag var blott några år gammal. Det är nog mina allra första minnen av Elvis musik tills jag en dag...
Go Läs mer

The King Elvis Presley!
Hela livet har han funnits med, aldrig någonsin vikt från min sida. Ja man kan nästan säga att Elvis varit lite som en extra pappa, han känns liksom hemma...
Go Läs mer

BB Cunningham!
Artist efter artist äntrade dörren till Rådoms byggdegård den där kalla vinter-eftermiddagen i December år 2010. Mitt i allt ståhej för att få scenen i ordning dyker en smal äldre man i grovstickad tröja och skägg upp och börjar plocka i alla grejer...
Go Läs mer

Anna Pias Krönika - Arkiv
Hon skriver om livet som Elvis-fantast och har sitt eget Elvis-Cafè hemma i Värmland. Anna Pia Andersson har gett ut en bok i ämnet och medverkade tillsammans med bland andra Per-Erik Hallin i SVT-dokumentären, Vi som Diggar Elvis...
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 5
Med det femte inlägget i denna lilla följetong med varma rekomendationer för låtar som vi tycker kunde få mer uppmärksamhet ger vi er tio tips att låna ett öra till.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 4
I vår ambition att påvisa Elvis bredd och hålla fram att det nästan inte spelar någon roll vilken musikgener man brinner för så hittar man ofta det man söker i Kungens megareportuar. Här kommer tio nya låttips.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 3
Övertygelsen om att svaret är JA på denna fråga växer. Desto mer man bläddrar bland Elvis alla skivor så upptäcker man ständigt nya låtar med extemt stor potential.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 2
Vi fortsätter vår botanisering i Elvis enorma musikproduktion vars potential nog måste anses sakna motstycke. Denna vecka ytterligare 10 stycken heta låttips, kanske något för nästa remixade uppföljare till nyligen utkomna "The Story Continous"?
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 1
Ja kanske, med tanke på att de låtar som "de flesta har hört" är c:a 200 stycken men faktum är att det finns över 400 Elvislåtar många av dessa är inte lika kända, men för den skull inte sämre. Kungen har nog ingen direkt konkurrent, förutom sig själv...
Go Läs mer