Elvis Forever Uppsala
Old Microphone
           
  Är en parallellkarriär möjlig?

My babe (1969)
Lyssna hur Elvis fullkomligt svettar sig igenom den gamla standarden My Babe. När man hör detta är det svårt att föreställa sig att det bara skulle dröja några år tils Elvis blir som en zombie på scen. Det är ett mysterium!

You asked me to (1973)
Countrylåt från albumet Promised Land? Waylon Jennings "You asked me to". Egentligen hade det varit bättre om Elvis blivit en renodlad countrystjärna på sjuttiotalet istället för att turnera runt med sin nostalgi / freak-show. Då hade han kanske kunnat åldrats med respekt, som t ex Johnny Cash.

Mess of blues (1960)
Topplistan 1960 befolkades av artister som Bobby Vee, Fabian, Bobby Rydell, Johhny Burnette och andra låtsas-rockers, i jämförelse med dem så rockar Mess of blues riktigt fett.

Moody Blue (1977)
Nästa är en kioskvältare! Elvis sista stora hit. Hördes överallt veckorna efter Elvis bortgång. Ganska kul att höra att Elvis ändå är i ganska bra form på dessa sista inspelningar. En mycket bra låt.

Crying in the chapel (1960)
Låten spelades in 1960 men av någon underlig anledning lades den på is och släpptes inte förrän 1965 och blev då en stor hit för Elvis.
I dag räknas den som en Elvis-klassiker.

Why me lord (1974)
Ytterligare ett livespår från plattan Graceland (As recorded live in Memphis). Det är en religiös låt skriven av Kris Kristoferson och lyssna på den helt otroliga bassången av J.D Sumner. När man tror att han nått så djupt en människa kan nå med sin röst så tar han det en snäpp till! Helt makalöst.

To much mokey buisness (1968)
Låten är skriven av Chuck Berry. Jerry Reed som både skrev och spelade fantastisk nylonsträngad gitarr på Guitar man är tillbaka och det här är ju precis den sortens blandning av genrer som Elvis alltid kände sig hemma med. Blus, country, rythm and blues och lite pop i en och samma låt.

Hurt (1977)
En låt från The Djungle room session. En arketypisk Elvislåt. Storslagen, "over the top"-låt som visar att Elvis musikaliska vision var intakt ända till slutet. Country, gospel och pop i en salig röra ännu en gång. På det sätt som bara Elvis klarade av. Ett mäktigt slut på denna låt!

Guitar man (1967)
Låten som på TV-specialen 1968 blev något av den röda tråden. Den finns även som studioinspelningen från 1967 då låtskrivaren själv, jerry Reed, var tvungen att hoppa in på gitarr för att få det att fungera. Det här är countryrock av högsta klass.

American triology (1972)
Denna Elvis-låt är grandios, patriotiskt och hemmablind. Ingen artist skulle troligen kunna göra en sådan här låt idag. Men när Elvis gör det känns det fullkomligt naturligt. Detta är ett medley av traditionell musik från den amerikanska södern, ihopsamlad av Mickey newbury som själv hade en mindre hit med den.


Senast uppdaterad: 2006-04-07 11:06:04

   

Reportage och artiklar

Be my Little good luck charm!
Så kunde jag höra pappa sjunga samtidigt som han dansade med mina barnsben på köksbordet då jag var blott några år gammal. Det är nog mina allra första minnen av Elvis musik tills jag en dag...
Go Läs mer

The King Elvis Presley!
Hela livet har han funnits med, aldrig någonsin vikt från min sida. Ja man kan nästan säga att Elvis varit lite som en extra pappa, han känns liksom hemma...
Go Läs mer

BB Cunningham!
Artist efter artist äntrade dörren till Rådoms byggdegård den där kalla vinter-eftermiddagen i December år 2010. Mitt i allt ståhej för att få scenen i ordning dyker en smal äldre man i grovstickad tröja och skägg upp och börjar plocka i alla grejer...
Go Läs mer

Anna Pias Krönika - Arkiv
Hon skriver om livet som Elvis-fantast och har sitt eget Elvis-Cafè hemma i Värmland. Anna Pia Andersson har gett ut en bok i ämnet och medverkade tillsammans med bland andra Per-Erik Hallin i SVT-dokumentären, Vi som Diggar Elvis...
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 5
Med det femte inlägget i denna lilla följetong med varma rekomendationer för låtar som vi tycker kunde få mer uppmärksamhet ger vi er tio tips att låna ett öra till.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 4
I vår ambition att påvisa Elvis bredd och hålla fram att det nästan inte spelar någon roll vilken musikgener man brinner för så hittar man ofta det man söker i Kungens megareportuar. Här kommer tio nya låttips.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 3
Övertygelsen om att svaret är JA på denna fråga växer. Desto mer man bläddrar bland Elvis alla skivor så upptäcker man ständigt nya låtar med extemt stor potential.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 2
Vi fortsätter vår botanisering i Elvis enorma musikproduktion vars potential nog måste anses sakna motstycke. Denna vecka ytterligare 10 stycken heta låttips, kanske något för nästa remixade uppföljare till nyligen utkomna "The Story Continous"?
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 1
Ja kanske, med tanke på att de låtar som "de flesta har hört" är c:a 200 stycken men faktum är att det finns över 400 Elvislåtar många av dessa är inte lika kända, men för den skull inte sämre. Kungen har nog ingen direkt konkurrent, förutom sig själv...
Go Läs mer