Elvis Forever Uppsala
Old Microphone
           
 

Är en parallellkarriär möjlig?

Burning love (1972)
År 1972 fick Elvis mot all förmodan fick en gigantisk hit med låten burning love. Slutet på den låten, hunka hunka burning love, är för evigt inskrivet i rockhistorien. Det märkliga var att Elvis själv avskydde låten och man var tvungen att övertala honom att spela in den. Man kan faktiskt höra att han är lite ointresserad. Han ville hellre spela in skilsmässoballader.

His latest flame (1961)
En riktig popklassiker och en av de riktigt stora Elvislåtarna! Både Elvis och bandet hade svårt att få till det och det var inte förrän man ringde låtskrivaren Mort Shuman och frågat honom hur han spelat pianot på demon som man fick till det. När inspelningen var klar upptäckte man ett misstag, nämligen att introt var i 3 rundor mot det vanliga för den tiden, 4 rundor.

He´ll have to go (1977)
Elvis absolut sista inspelning. Spooky att titeln på något sätt förutspår Elvis bortgång. Den här och textraderna i "It’s easy for you" ger en spöklik atmosfär. Elvis lämnar oss med en av sina starkaste inspelningar, en förkrossande version av en countryklassiker.

Always on my mind (1972)
Elvis och Pricilla skiljde sig 1972 och det är tydligt att Elvis tappar fotfästet. Musikaliskt betyder det ganska mycket. För första gången kan man faktiskt höra den riktiga Elvis. Helt självutlämnande, sårbar, ensam, tragisk och patetisk. Nästan varenda låt från den här tiden andas sorg, övergivenhet och det är tydligt att Elvis försöker kommunicera med sina fans. Lyssna bara på den extremt sorgliga "Always on my mind". Heartbreaking!

Power of my love (1969)
Den här Elvislåten andas sexualitet ut i varje andetag, han ger sig hän fullkomligt. I och med att han också haft en förkylning så är hans röst hesare än normalt och det tillsammans med det fräcka blåsarrangemanget gör det här till en annorlunda Elvis-låt.

Way down (1977)
En kul låt framförallt pga det spännande arrangemanget med J.D Sumner på bassröst.

Good times Charlie´s got the blues (1972)
Ännu en skilsmässoballad, men denna gång en countryballad. Låten hade varit en stor hit med Kris Kristoferson och Ray price och texten passade perfekt för Elvis sinnesstämning. I och med RCAs skandalöst dåliga utgivningar på sjuttiotalet så är även denna pärla nästan helt bortglömd. Och när Elvis ger sig på country blir det aldrig dåligt.

Funny how time slips away (1970)
Det är country det handlar om och åter igen gör Elvis dessa välkända låtar till sina egna och adderar just tillräckligt med blues och gospel för att det ska bli högintressant för lyssnaren. Lyssna bara på denna Elvis-låt. Är det blues, är det ballad, är det country? Bara Elvis vet.

Fool (1972)
Den här låten Låten är ett bra exempel på vad som rörde sig i Elvis huvud 1972 efter skilsmässan med Pricilla.. RCA , som hade noll koll på sin största artist valde att pyttsa ut dessa låtar på obskyra samlingsalbum som ingen köpte. Därför var det ingen som 1972 föstod hur bra Elvis var.

I´ll hold you in my heart (1969)
Det är egentligen inte klokt vad Elvis gör med Eddy Arnolds gamla country-hit, I’ll hold you in my heart. Han fullkomligt kör över originalet och försvinner in i något slags musikalisk landskap som bara Elvis känner till. Den här låten börjar försiktigt men lyssna hur Elvis sjunger när trejde och fjärde rundan går på. Han fullkomlig förlorar sig själv i låten. Och han vill aldrig sluta......


Senast uppdaterad: 2006-04-07 11:06:43

   

Reportage och artiklar

Be my Little good luck charm!
Så kunde jag höra pappa sjunga samtidigt som han dansade med mina barnsben på köksbordet då jag var blott några år gammal. Det är nog mina allra första minnen av Elvis musik tills jag en dag...
Go Läs mer

The King Elvis Presley!
Hela livet har han funnits med, aldrig någonsin vikt från min sida. Ja man kan nästan säga att Elvis varit lite som en extra pappa, han känns liksom hemma...
Go Läs mer

BB Cunningham!
Artist efter artist äntrade dörren till Rådoms byggdegård den där kalla vinter-eftermiddagen i December år 2010. Mitt i allt ståhej för att få scenen i ordning dyker en smal äldre man i grovstickad tröja och skägg upp och börjar plocka i alla grejer...
Go Läs mer

Anna Pias Krönika - Arkiv
Hon skriver om livet som Elvis-fantast och har sitt eget Elvis-Cafè hemma i Värmland. Anna Pia Andersson har gett ut en bok i ämnet och medverkade tillsammans med bland andra Per-Erik Hallin i SVT-dokumentären, Vi som Diggar Elvis...
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 5
Med det femte inlägget i denna lilla följetong med varma rekomendationer för låtar som vi tycker kunde få mer uppmärksamhet ger vi er tio tips att låna ett öra till.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 4
I vår ambition att påvisa Elvis bredd och hålla fram att det nästan inte spelar någon roll vilken musikgener man brinner för så hittar man ofta det man söker i Kungens megareportuar. Här kommer tio nya låttips.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 3
Övertygelsen om att svaret är JA på denna fråga växer. Desto mer man bläddrar bland Elvis alla skivor så upptäcker man ständigt nya låtar med extemt stor potential.
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 2
Vi fortsätter vår botanisering i Elvis enorma musikproduktion vars potential nog måste anses sakna motstycke. Denna vecka ytterligare 10 stycken heta låttips, kanske något för nästa remixade uppföljare till nyligen utkomna "The Story Continous"?
Go Läs mer

Är en parallellkarriär möjlig? Del 1
Ja kanske, med tanke på att de låtar som "de flesta har hört" är c:a 200 stycken men faktum är att det finns över 400 Elvislåtar många av dessa är inte lika kända, men för den skull inte sämre. Kungen har nog ingen direkt konkurrent, förutom sig själv...
Go Läs mer